BejelentésSzínesérintés
Mostan színestintákról álmodom

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

"A kíváncsi ránéz valamire, és azt kérdi, Miért? Az alkotó megálmodik valamit, és azt kérdi, Miért ne?" (Fernando Dbamária)

 

Nem kell más, csak egy ablak cseréből megmaradt üveg, vagy esetleg minta nélküli pohár vagy tányér, egy kontúrozó és pár alapszínű üvegfesték, amiből aztán rengeteg szín kikeverhető. Az üveget alaposan megtisztítjuk,a nettről rengeteg mintát letölthetünk, először inkább az egyszerűeket érdemes. A mintát kinyomtatjuk, és az üvegalá helyezve kezdőthet is a kontúrozás.Lassan, nem remegő kézzel.A munkánkat aztán hagyjuk pihenni míg a kontúr vonal teljesen megszárad.A következő lépés a mintánk kiszinezése, használhatunk hozzá ecsetet fogpiszkálót, szivacsot, fantáziánknak semmi nem szabhat határt.Így kezdtem! Aztán rábukkantam egy nagyszerű üvegfestő csapatra,( Network.hun) ahol a minták tömkelege adott egyre nagyobb inspirációt,a tagok egymásnak pedig lelkesedést, és sok-sok segítséget, jótanácsot.                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                      Kézzel festett borospoharak * CTCT Essortment Gyönyörû és egyedi ajándék lehet néhány kézzel festett borospohár. Nemcsak szép dísze a tálalószekrénynek, hanem jól használható vendéglátáskor vagy akár egy meghitt családi vacsora alkalmával. Szükséges eszközök • Tiszta borospohár • Üvegfesték: számos színben beszerezhető művészellátó boltokban. Tanulmányozzuk figyelmesen a használati útmutatót, hogy bizonyosan üvegfesték legyen, amely kibírja, ha a sütőben melegítjük a fixálás során. • Ecsetek: a legtöbb mintához vékony és közepes ecsetek szükségesek. • Minták: az üvegfestést akkor is lehet gyakorolni, ha valaki nem született tehetség a szabadkézi rajzban és festésben. Használjunk valamilyen kész mintát. • Ragasztószalag: ezzel rögzítjük a mintát a pohár belsejébe. • Sütőedény: erre helyezzük a megfestett és megszáradt darabokat. A használati útmutatóban megadott ideig kell őket a sütőben melegíteni. Ha még nem vagyunk gyakorlott festők, ismerkedjünk a festéssel egy kisebb lekvárosüvegen. Húzzunk rá egyszínű szegélyt, pöttyöket, egyszerű mintákat. Ha már biztosabb a kezünk, rajzolhatunk geometriai formákat, indát, leveleket, virágokat. Ha két színt egymás mellé szeretnénk felvinni, várjuk meg, míg az első teljesen megszárad (körülbelül 30 perc). Tartsunk készenlétben nedves rongyot, amivel még száradás előtt letörölhetjük a nem kívánt vagy esetleg elkent, elrontott vonalakat. A borospoharakat alaposan, mosószerrel mossuk el, és gondosan szárítsuk meg. Gondoljuk ki, hogy milyen mintát szeretnénk festeni. Kezdetnek válasszunk valamilyen egyszerű motívumot. Vágjuk ki a mintát vagy rajzoljuk meg. Elég kicsinek kell lennie, hogy beleférjen a pohár belsejébe. Helyezzük el a rajzot a pohárban és rögzítsük ragasztószalaggal, hogy ne tudjon elmozdulni. Az üveg külső felén fogunk dolgozni, a belül elhelyezett minta segítségével. Fessük fel a kívánt vonalakat a pohárra. Néhány festék vagy árnyalat megkívánja, hogy több réteget vigyünk fel egymás után. Ilyenkor hagyjuk a festéket teljesen megszáradni, mielőtt nekilátnánk a következő rétegnek. A mintát sötétebb kontúrvonallal is kihúzhatjuk. Elegáns hatást érünk el, ha metálszíneket, aranyat, ezüstöt használunk. A kész mintát díszíthetjük szabadkézzel húzott vonalakkal vagy pöttyökkel. Ha teljesen megszáradt a poháron a festék, távolítsuk el a belsejéből a mintát. A festék fixálásához pontosan kövessük a használati utasításban megadottakat. A leggyakoribb módszer, hogy a megfestett üvegeket adott ideig sütőben melegítjük. Ez azért szükséges, hogy a festék ellenálló legyen, ne kopjon le a használat során, illetve mikor elmosogatjuk a poharakat. A felforrósodott üvegeket egészen addig hagyjuk a sütőben, míg teljesen ki nem hűltek. A sütés során a színek mélyülnek és teltebbek lesznek. Amikor a poharak lehűltek, kiszedhetjük őket, és máris elkészült néhány remek, saját kézzel készített ajándék.

Az üvegfestő 10 pontja

 

  1. Színben gondold el az üvegfestménynek már legelső tervét is.

  2. Merőben kerüld el a naturalizmust, mert minél jobban megközelíted a való életet, a természet ábrázolását, annál inkább eltávolodol az üvegfestés lényegétől. Vonalnak, formának és színnek az üveg anyagában elgondolt, átszellemült megérzékítése hozhat létre csak jó üvegfestményt.

  3. Az üvegfestés díszítő művészt, összhangot kíván. Szervesen illeszkedjék rendeltetési helyének környezetébe.

  4. Tervezetedben erőteljesen hangsúlyozzad az ólomkereteket, csak azután rajzolj bele részleteket. Ne félj az ólomfonalak sűrű alkalmazásától, sőt teljék örömed az általuk nyert erőteljes kontúrokban. Vess számot az üveg törékeny voltával, és ne erőszakolj az üveg anyagával ellenkező kimetszéseket, mert ez idők folyamán megbosszulja magát.

  5. Ne alkalmazz egyazon színű, osztatlan nagy színfelületeket, hanem oszd el a színeket úgy, hogy egyik sem legyen túlsúlyban. Vedd mintául ebben a keleti szőnyegek pompás hatását. A komponálásnál törekedjél mozaikszerű hatásra, juttasd hát egyformán szóhoz a figurális meg az ornamentális részeket, ne érvényesüljenek egymás rovására.

  6. Korlátozd magad a művészeti kifejezéshez való anyagokban és eszközökben, hogy stílusosat, monumentálisat alkothass, ám óvakodjál a pongyolaságtól is. Kerüld az aprólékosságot, vess nagy súlyt az erős, határozott kontúrfestésre. Árnyékolásból csak annyit alkalmazz, amennyi a megértéshez múlhatatlanul szükséges, hogy mindenekelőtt az üveg anyagában rejlő szépségek érvényesüljenek. Csak időtálló kipróbált festéket használj, merőben tartózkodjál a színes zomácfestékektől.

  7. Becsüld meg a régiek technikáját s fejleszd alkalmatossá mai szellemű művek kifejezésére, ám ne feledd, hogy minden tervezet a maga sajátos jellegének megfelelő technikát kíván meg.

  8. Dolgozás közben légy műved rendeltetési helyének világítási viszonyaira s minden olyan körülményre figyelemmel, mely a műnek ott való hatását módosíthatja.

  9. Színes üvegezéssel ne sötétíts ott, ahol világosságra van szükség.

  10. Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet.

 

                                  /Róth Miksa: Egy üvegfestőművész az üvegfestészetről, Bp. 1942/

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!